Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Craig Silverstein: είμαι ο πρώτος υπάλληλος στην Google

Ο Διευθυντής Τεχνολογίας στην Google λέγεται Craig Silverstein και είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσέλαβαν οι δύο ιδρυτές του κολοσσού, Lary Page και Sergey Brin το 1998. Από τρεις εργαζόμενους που είχε στο ξεκίνημά της η Google τώρα αριθμεί περισσότερους από 20.000 σε 70 σημεία σε όλον τον κόσμο.

Ο Silverstein λέει πως όταν ξεκίνησαν την εταιρεία δεν είχε κάποιον τίτλο και πρότεινε τότε να του δώσουν τον τίτλο "vice president of engineering" αλλά του είπαν πως προτιμούν να αφήσουν αυτή την θέση ανοικτή προς το παρών. Έτσι ονομάστηκε Director of Technology, τίτλο που ακόμα και σήμερα έχει.

Ο Silverstein λεεί πως  η Google είναι μια πολύ τυχερή εταιρεία. Είχε την σωστή ιδέα την σωστή στιγμή. Μπήκε στον χώρο όταν είχε αρχίσει η ανάγκη στους χρήστες του διαδικτύου να μεταβούν από την απλή πλοήγηση ψάχνοντας σε γνωστούς καταλόγους και ακούγοντας προτεινόμενους τόπους από φίλους σε μια πραγματική αποτελεσματική και ανεξάρτηση αναζήτηση. Όταν ο κόσμος είχε ανάγκη να μπορεί να εξερευνά το διαδίκτυο μόνος του και ανεξάρτητος.

Όταν η εταιρεία χρειάστηκε να προσλάβει τους επόμενους τρεις υπαλλήλους έγινε ξαφνικά αισθητή η ανάγκη να μετακομίσουν από το παλιό γκαράζ που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν σε κάποιο πιο ευρύχωρο γραφείο. Έτσι μετακόμισαν στο επονομαζόμενο "τυχερό κτίριo" στην University  Avenue 165.

O χαρακτηρισμός "τυχερό κτίριο" δεν βρίσκει σύμφωνο τον Silverstein που λέει πως πράγματι ξεκινησαν κάποιες πολύ σημαντικές εταιρείες από εκεί αλλα,όπως θυμάται, απέναντι από τα δικά τους γραφεία υπήρχε εκείνη την εποχή κάποια άλλη που υποσχόταν εκμάθηση Ισπανικών μέσω διαδικτύου.

Η πραγματική τύχη της Google ήταν πως ξεκίνησε στην Silicon Valley. H περιοχή αυτή είναι πολύ καλή για νέες εταιρείες επειδή προσφέρει ένα πολύ σημαντικό δίθκτυο υποστήριξης για χρηματοδοτήσεις, διαχείριση προσωπικού κλπ. Θεωρεί πως είναι μάλλον το καλύτερο σημείο στον κόσμο για να ξεκινήσει κάποιος μια νέα πρωτοβουλία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από εκεί έχουν γεννηθεί κάποιοι από τους κολοσσούς των νέων τεχνολογιών.