Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η Google θα σας λέει από εδώ και πέρα ποιά από τα email σας είναι σημαντικά και ποιά όχι

Σήμερα θα ξεκινήσει η Google να παρέχει στους χρήστες του Gmail μια υπηρεσία που θα φιλτράρει τα εισερχόμενα μηνύματα ανάλογα με την σημαντικότητα που έχουν. Θα προστεθεί ένα εργαλείο που λέγεται "Priority Inbox" και οι χρήστες που έχουν επιλέξει να την ενεργοποιήσουν θα λαμβάνουν τα πιό σημαντικά τους μηνύματα στο πάνω μέρος της σελίδας. Αμέσως μετά θα παρουσιάζονται αυτά τα μηνύματα τα οποία ο ίδιος ο χρήστης έχει σημαδέψει ως σημαντικά και στο τέλος όλα τα υπόλοιπα.

Η επιλογή ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του "Priority Inbox" θα είναι διαθέσιμη σε κάθε στιγμή ώστε ο χρήστης να μπορεί να βλέπει την θυρίδα εισερχόμενων με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Η ανάγκη για αυτό το φιλτράρισμα έχει προκύψει από το γεγονός πως πάρα πολλοί χρήστες λαμβάνουν πάνω από 100 μηνύματα αλληλογραφίας κάθε μέρα και συχνά "παραβλέπονται" σημαντικά μηνύματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης.

Το φιλτράρισμα γίνεται με διάφοροα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου του ποιές είναι οι πιό συχνές επαφές του χρήστη, το πόσοι πολλοί λαμβάνουν το ίδιο μήνυμα αλλά και το το ίδιο το περιεχόμενο του μηνύματος.

Το ότι η Google πρόκειται να "διαβάζει" τα μηνύματα αλληλογραφίας των χρηστών της ίσως προκαλεί κάποια αμηχανία αλλά μόνο σε όσους δεν γνώριζαν από πριν πως το έκανε αυτό πάντα. Χαρακτηριστικοί λόγοι για τους οποίους η Google αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι για να διαπιστώσει αν ένα μήνυμα είναι ανεπιθύμητο αλλά και για να αποφασίζει και να επιλέγει το είδος της διαφήμησης που εμφανίζεται στην σελίδα.