Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Πόσα βιβλία υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σήμερα;

Σύμφωνα με το project Google Books της Google, ο αριθμός των βιβλίων που υπάρχουν παγκοσμίως είναι 129.864.880. Στον αριθμό αυτόν κατέληξε σύμφωνα με έναν υπολογισμό που παρουσιάζεται εδώ και αφορά όλα τα βιβλία που έχουν ποτέ εκδοθεί, φτάνοντας στα πέντε με έξη χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν.

Το Google Books είναι ένα φιλόδοξο project που έχει στόχο την ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων και την διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου. Έχει συναντήσει πολλά προβλήματα λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων που ενδεχομένως να παραβιάζουν.

Πάντως ο αριθμός των βιβλίων, παρότι δείχνει πολύ μεγάλος, δεν μπορεί να πλησιάσει καν την παραγωγή ψηφιακής πληροφορίας που παράγουμε στην εποχή μας. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Eric Schmid, CEO της Google, ο οποίος είπε σε στο συνέδριο Techonomy στο Lake Tahoe πως σήμερα παράγουμε κάθε δύο μέρες όση πληροφορία υπάρχει από την γέννηση του πολιτισμού μέχρι το 2003.

Ο αριθμός είναι τρομακτικός και, πάλι κατά τον Eric Schmidt, δεν είναι σίγουρο πως η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την επανάσταση στον κόσμο της πληροφορίας.