Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

10 τρόποι να προφυλάξετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου


Πολλοί γονείς προβληματίζονται για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους πολλούς κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Και δεν έχουν άδικο. Το διαδίκτυο είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που με λίγα μπορεί να συγκριθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και τα παιδιά πρέπει από πολύ νωρίς να εξοικειώνονται με αυτό.

Όμως, όπως και στην καθημερινή μας ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι.Το κακό είναι πως το διαδίκτυο δίνει πιο εύκολη και πάνω από όλα ανώνυμη πολλές φορές πρόσβαση σε ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού.. όπως για παράδειγμα τα παιδιά σας.

Τι πρέπει να κάνετε όμως; Να απαγορεύσετε την χρήση του διαδικτύου; Όχι βέβαια! Να απαγορεύσετε την συμμετοχή των παιδιών σας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook; Ούτε αυτό είναι εφικτό και ούτε σωστό βέβαια! Να αγοράσετε λογισμικά που παρακολουθούν τις κινήσεις των παιδιών σας όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο, όπως είναι το Webwatcher; ...εντάξει, ίσως αυτό να είχε κάποιο νόημα, όμως με τίποτα δεν θα σας διασφάλιζε κάτι.

Υπάρχουν απλοί τρόποι που θα μειώσουν κατά πάρα πολύ την πιθανότητα το παιδί σας να πέσει θύμα παραπλάνησης (αποπλάνησης) στο διαδίκτυο. Θα σας παραθέσουμε δέκα από αυτούς εδώ, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ηλικίες των παιδιών:

- Γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας στο Facebook: Αυτός είναι πολύ σημαντικός κανόνας. Για να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να βάλετε όρο πως θα πρέπει να έχει φίλο τουλάχιστον τον πατέρα, την μητέρα ή κάποιον άλλον συγγενή που θα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του.

- Γίνετε φίλοι με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας:
Όπως και στην καθημερινή ζωή έτσι και στο διαδίκτυο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους γονείς των φίλων των παιδιών σας και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι γονείς είναι εκεί. Από τους γονείς θα μάθετε πολλά.

- Ο υπολογιστής να είναι σε κοινόχρηστο σημείο στο σπίτι:
Είναι μικρότερες οι πιθανότητες να εμπλακούν σε μη ασφαλείς δραστηριότητες τα παιδιά σας αν υπάρχει σε κάθε στιγμή ο "κίνδυνος" να περάσει κάποιος και δει τι κάνουν.

- Ακολουθήστε τις δραστηριότητές τους στα Flickr, twitter και το YouTube:
Δεν συμβαίνουν μόνο το Facebook κακά πράγματα. Ελέγξτε τι είδους φωτογραφίες αναρτούν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Ελέγξτε τι φωτογραφίες και βίντεο κοιτάνε στο διαδίκτυο. Αυτό θα σας πει αρκετά πράγματα για την γενικότερη συμπεριφορά τους.

- Παρακολουθήστε τον λογαριασμό του κινητού τους τηλεφώνου:
Ελέγξτε τον αναλυτικό λογαριασμό του κινητού τους τηλεφώνου. Αν ο 15-χρονος γιος σας στέλνει φωτογραφίες στις 1 τα μεσάνυχτα τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάτι να μην πηγαίνει καλά.

- Κάντε δειγματοληπτικά έλεγχο στα κινητά που χρησιμοποιούν:
Ίσως ακούγεται σαν εισβολή στον "προσωπικό χώρο" των παιδιών σας αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να είναι έτσι. Άλλωστε εσείς πληρώνετε τον λογαριασμό και θέλετε να είσαστε βέβαιοι πως δεν τον πληρώνετε για κάτι που βλάπτει το παιδί σας. Ελέγξτε τις φωτογραφίες που έχει αποθηκευμένες, τα μηνύματα που έχει στείλει και που έχει λάβει. Ελέγξτε αν σβήνει παλιά μηνύματα. Αν το κάνει ίσως έχει κάτι να κρύψει.

- Ελέγξτε το ιστορικό του browser στον υπολογιστή:
Όπως και στα κινητά τηλέφωνα έτσι και εδώ παρατηρήστε αν έχει σβήσει το ιστορικό. Κρύβει κάτι; Έχει επισκευθεί ύποπτες ιστοσελίδες;

- Δημιουργήστε κανόνες για την χρήση του υπολογιστή και του κινητού:
Όπως παλιότερα υπήρχαν κανόνες για το πόσο και πότε μπορεί ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση, έτσι και τώρα θα πρέπει να ισχύει κάτι παρόμοιο για την χρήση του υπολογιστή και του τηλεφώνου.

- Μην φοβηθείτε κάποια στιγμή να κλείσετε τελείως τον υπολογιστή:
Κάποιες στιγμές μπορείτε να κλείνετε τελείως τον υπολογιστή και να του πάρετε το κινητό. Να το "παρασύρετε" σε άλλες δραστηριότητες που τους αρέσουν.

- Μιλήστε με τα παιδιά σας:
Προσπαθήστε να μιλάτε με τα παιδιά σας συχνά. Να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις και να τους ενημερώνετε για τους κίνδυνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Να μην τα φοβίζετε αλλά να τους "υποψιάζετε". Άλλωστε ότι και να κάνετε εσείς, τα παιδιά σας είναι αυτά που είναι υποψήφια θύματα και η σωστή ενημέρωση και "τεχνολογική ανατροφή" είναι το σημαντικότερο εφόδιο που μπορείτε να τους δώσετε.

Οι παραπάνω δέκα ενέργειες σίγουρα δεν μπορούν να σας διασφαλίσουν 100% πως τα παιδιά σας είναι ασφαλή από στοιχεία με ύποπτες προθέσεις. Όμως θα έχετε κάνει κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Και κάποια άλλα στοιχεία:

- 1 στα 4 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί μπροστά σε περιεχόμενο προνογραφικού περιεχομένου παρά την θέλησή τους

- 1 από 5 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά μέσω email και chat


- 1 στα 33 παιδιά στις ΗΠΑ δέχονται τηλέφωνα, γράμματα, δώρα για να συναντηθούν για ερωτικές πράξεις


Πείτε τους:

- Δεν μιλάμε ποτέ με ξένους

- Δεν δίνουμε ποτέ την διεύθυνση, το τηλέφωνό μας ή όποια άλλη προσωπική πληροφορία

- Δεν παραγγέλνουμε ποτέ τίποτα από το διαδίκτυο αν πρώτα δεν το ελέγξουμε με τους γονείς μας

Καλή Τύχη!!!