Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η Google μεταφράζει την wikipedia

Η Google έχει ξεκινήσει ένα project να μεταφράσει την πολύ δημοφιλή ιστοσελίδα wikipedia σε κάποιες λιγότερο συνηθισμένες. Το wikipwdia έιναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που περιλαμβάνει περισσότερα από 15 εκατομμύρια άρθρα σε 272 γλώσσες. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρότι τα άρθρα είναι σε τόσες γλώσσες, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η ομάδα μεταφράσεων της Google σκοπεύει να κάνει όλη αυτή την πληροφορία διαθέσιμη σε κάποιες από τις λιγότερο συνηθισμένες γλώσσες. Για τον σκοπό αυτό έχει βρεί εθελομτές από την Αφρική, την Ινδία και την Μέση Ανατολή ώστε να μπορέσει να μεταφράσει αυτά τα άρθρα στα Αραβικά, Gujarati, Hindi, Swahili, Tamil και Telugu.

H Google επιλέγει βάσει διάφορων κριτηρίων το ποιά άρθρα θα πρέπει να μεταφραστούν πρώτα. Έτσι, για παράδειγμα, έβγαλε στατιστικές για το ποιά άρθρα στα αγγλικά διαβάζονται περισσότερο στην Ινδία, Ποιά άρθρα είναι πιό διαχρονικά, δηλαδή διαβάζονται το ίδιο πολύ και δεν αποτελούν απλά κάποια προσωρινή τάση.

Η ομάδα έχει ήδη μεταφράσει 600.000 λέξεις από τα αγγλικά σε hindi, έχοντας έτσι αυξήσει την έκδοση hindi κατά 20%.