Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ψέματα που λέμε στα dating sites

Εϊναι βέβαιο πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν διάφορα sites κοινωνικής δικτύωσης λένε κάποια ψέματα ώστε να είναι πιό δημοφιλείς. Και σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις δεν βλάπτει κανέναν αν κάποιος δηλώσει πως είναι λίγο ψηλότερος ή ότι είναι ελεύθερος ενώ είναι παντρεμένος.

Όμως, όταν πρόκειται για dating sites στα οποία τα μέλη είναι εκεί αποκλειστικά για να γνωρίσουν κάποιον ή κάποια, τα ψέματα αυτά μπαίνουν στα όρια της παραπλάνησης και το να δίνει κάποιος μια διαφορετική εντύπωση είναι πιό σοβαρό.

Το OkCupid, έκανε μια έρευνα στα μέλη της ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο τα ψέματα είναι συνήθης τακτική. Κατέληξε πως τα μέλη της προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως πολύ σημαντικούς και ενδιαφέροντες. Σίγουρα κάποιοι είναι αλλά δεν είναι εύκολο για τον μέσο χρήστη να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα.

Τα πιό συνηθισμένα ψέματα που λέγονται είναι:

-"Έχω ύψος 6 πόδια" (η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ)
Η αλήθεια: Στην πραγματική ζωή είναι δύο ίντσες κοντύτερος

Συγκρίνοντας την κατανομή ύψους αντρών και γυναικών στις ΗΠΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες κατανομές στα προφίλ του OkCupid διαπιστώθηκε πως όλοι δηλώνουν ελαφρώς ψηλότεροι. Ειδικά για τους άντρες παρατηρείται πως αυτοί που προσεγγίζουν τα 6 πόδια έχουν την τάση να ξεπερνάνε αυτό το ψυχολογικό όριο.

Το εντυπωσιακό είναι πως, ενώ για τους άντρες ισχύει πως οι ψηλότεροι δέχονται περισσότερα μηνύματα, στις γυναίκες τα περισσότερα μηνύματα τα δέχονται οι πιό κοντές.

- Βγάζω 100.000$ τον χρόνο
Η αλήθεια είναι πως τα μέλη είναι 20% φτωχότεροι από αυτό που δηλώνουν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ήταν πολύ εύκολο να διαπιστωθεί πως π.χ. αν είσαι νέος άντρας και δεν βγάζεις πολλά λεφτά.. δεν πειράζει! Αν όμως είσαι πάνω από 23 χρονών και δεν βγάζεις αρκετά χρήματα.. τότε δεν έχεις λόγο ύπαρξης.

-Αυτή είναι μια πρόσφατη φωτογραφία μου
Η αλήθεια είναι: Όσο πιο ελκυστική είναι η φωτογραφία τόσο πιό πιθανό είναι να είναι πολύ παλιά

- Είμαι bisexual
Η αλήθεια είναι: 80% αυτών που δηλώνουν bisexual ενδιαφέρονται μόνο για το ένα φύλο

Παρατηρήθηκε πως από τους χρήστες που δηλώνουν bisexual, το 36% στέλνει μηνύματα μόνο σε γυναίκες, το 41% στέλνει μόνο σε άντρες ενώ το 23% στέλνει μηνύματα και στα δύο φύλα.