Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η μεγάλη ζήτηση των νέων προϊόντων δημιουργεί ελλείψεις σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα στην Ασία

Η αυξημένη ζήτηση σε νέα ηλεκτρονικά προϊόντα όπως τα iPad, iPhone, smartphones, tablet computer και 3D τηλεοράσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στην Ασία.

Πωλείται ένα iPad κάθε 23 δευτερόλεπτα, έχοντας πουλήσει τρία εκατομμύρια κομμάτια στις πρώτες 80 ημέρες τις διάθεσής του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Επίσης πουληθήκανε τρία εκατομμύρια iPhone 4 από τον Ιούνιο οπότε και διατέθηκε εμπορικά.

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στην Ταϊβανέζικη εταιρεία Wintek, με έδρα την πόλη Taichung στο Ταϊβάν η οποία παράγει οθόνες αφής και έχει στο πελατολόγιο της μεταξύ των άλλων την Apple, την Nokia και την LG. Η Wintek δήλωσε πως το πρόβλημα άρχισε να διαφαίνεται έντονα το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Για πολλά προϊόντα ο χρόνος αναμονής του πελάτη (lead time) είναι το πολύ 10-12 εβδομάδες. Όταν ο χρόνος αυτός φτάνει και υπερβαίνει τις 20 εβδομάδες, τότε η αλυσίδα έχει σίγουρα δημιουργήσει κάποιον αδύναμο κρίκο.

Ο αναλυτής της Taiwan Industrial Technology Research Institute δήλωσε πως η διάθεση του iPad συγκεκριμένα θα συνεχίσει να δημιουργεί επιδράσεις ντόμινο στην αγορά. Για παράδειγμα ετοιμάζονται η HP και η Acer να διαθέσουν τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2010 σειρά προϊόντων tablet computers για να σταθούν απέναντι στην επιτυχία του iPad.

Οι Samsung Electronics και η Hynix Semiconductor, που είναι παγκοσμίως ο πρώτος και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχουν ενισχύσει τον ρυθμό παραγωγής τους ώστε να ανταπεξέλθουν. Η παραγωγή κυκλωμάτων μνήμης από την Samsung μπορεί να καλύψει μόνο το 70% της παγκόσμιας ζήτησης ενώ η παραγωγή τηλεοράσεων 3D καλύπτει το 80%.

Η παραγωγός οθονών αφής Wintek ενισχύει τις γραμμές παραγωγής της στις πόλεις Dongguan και Suzhou προσθέτοντας 1.6 εκατομμύρια κομμάτια μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον Satish Lele, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Frost & Salivan, η αγορά των tablet PC θα καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής αγοράς υπολογιστών το 2015.