Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η ασφάλεια των δεδομένων σας μετά το antivirus...

Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο πολύ κάποιες βασικές αρχές για να προστατεύουμε τα δεδομένα που έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας. Ξέρουμε πως πρέπει να έχουμε κάποιο antivirus εγκατεστημένο, πως πρέπει να είναι σε κάθε στιγμή ενημερωμένο, πως προσέχουμε ποιές ιστοσελίδες επισκεπτόμαστε και πως δεν πέφτουμε σε παγίδες όπως phising sites ούτε κατεβάζουμε προγράμματα που μπορεί να έχουν ιούς Trojan.

Νοιώθετε ασφαλείς όμως; Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των δεδομένων μας. Βέβαια συνήθως έχει και αυτό την αρνητική του πλευρά... μας επιβαρύνουν στην καθημερινότητα. Θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές που είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε.

Αποφύγετε τα Scripts

Ίσως μία από τις σημαντικότερες συμβουλές. Μην επιτρέπετε στον browser σας να εκτελεί JavaScripts αν δεν είσαστε σίγουροι για την προέλευσή τους. Τα JavaScripts είναι ιδιαίτερα δημοφιλή επειδή είναι συμβατά με όλους τους browser και για αυτόν τον λόγο αποτελούν ένα θαυμάσιο εργαλείογια τους hackers.

Τα JavaScripts υπάρχουν παντού και οι επιθέσεις πολλαπλές. Μια από τις πιό πρόσφατες που έγινε στο Facebook όπου κάποιοι προσέφεραν δώρα όπως π.χ. 500$ αν τοποθετούσατε μια συγκεκριμένη αλληλουχία κώδικα στην διεύθυνση του browser σας. Αν το κάνατε τότε σας πήγε πιθανότατα σε κάποιο phising site που σας έχει υποκλέψει προσωπικά στοιχεία.

Μην αποδέχεστε προσφορές για άγνωστα antivirus

Πολύ συχνά συμβαίνει, την στιγμή που περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, να εμφανίζεται ένα παράθυρο pop up το οποίο σας παροτρύνει να κάνει μια δωρεάν σάρωση του υπολογιστή σας. Αν αποδεχθείτε θα βρει πως υπάρχουν κάποιοι ιοί και πως είναι καλό να αγοράσετε ένα υποτοθέμενο antivirus πρόγραμμα που σας προτείνει. Αν δεχτείτε τότε στην καλύτερη περίπτωση απλά θα έχετε χάσει κάποια λεφτά και στην χειρότερη θα σας έχουν υποκλέψει passwords, αριθμούς πιστωτικών καρτών κλπ.

Όταν δείτε κάποιο τέτοιο παράθυρο, πατήστε Alt+F4 (windows) ή τερματίστε με κάποιον τρόπο τον browser σας.

Μην χρησιμοποιείτε μόνο γνωστά προγράμματα όπως τα Microsoft Word και Adobe Reader

Όσο πιο δημοφιλές είναι κάποιο πρόγραμμα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ιός. Τα Microsoft Office και Adobe Reader δεν είναι ακριβώς τα ασφαλέστερα προγράμματα από την πλευρά της ασφάλειας. Οι περισσότεροι hackers επιλέγουν δημοφιλή προγράμματα και πλατφόρμες για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους. Για αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως τα Windows είναι πολύ πιο ευάλωτα από τα Linux και Mac.

Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά προγράμματα για την ανάγνωση συγκεκριμένων αρχείων. Για τα αρχεία pdf π.χ. υπάρχουν τα FoxitReader και PDF Studio ενώ εναλλακτικά του Microsoft Office είναι το OpenOffice.

Χρησιμοποιείστε υπηρεσίες όπως το Gmail ή το VirusTotal για να ελέγξετε ύποπτα αρχεία

Όταν θέλετε να ανοίξετε κάποιο αρχείο που σας υποψιάζει μπορείτε να το στέλνετε πρώτα σε κάποιον Google Gmail λογαριασμό ώστε να αφήσετε την Google να ελέγξει το αρχείο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προωθήσετε το αρχείο στο VirusTotal όπου μπορεί να ελεγχθεί το αρχείο πριν το ανοίξετε.

Χρησιμοποιείστε μόνο προγράμματα που γνωρίζετε

Ένα πολύ συνηθισμένο κενόι ασφαλείας είναι τα διάφορα προγράμματα που έχουεμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας και στα οποία δεν έχουμε κάνει τις τελευταίες ενημερώσεις. Ενημερώστε όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείε και απεγκαταστήστε όσα δεν χρησιμοποιείτε.

Προσέξτε τα passwords σας

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο όνομα πρόσβασης και κωδικό σε διάφορες ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε. Αυτό το γνωρίζουν οι hackers και όταν πετύχουν να σας τα αποσπάσουν προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν σε δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως τα Facebook, PayPal, Yahoo, Windows Live κλπ.

Το KeePass Password Safe είναι μια καλή δωρεάν λύση για την διαχείρηση των passwords σας.