Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ο προδότης που άλλαξε φύλο...

Η Chelsea Elizabeth Manning που γεννήθηκε ως Bradley Edward Manning είναι στρατιώτης στον στρατό των ΗΠΑ και  καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 με κατηγορίες κατασκοπείας και 14 ακόμα παραβάσεις όταν διέρευσε 700.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μαζί με video από το πεδίο μάχης όταν εργαζόταν στο Ιρακ, την περίοδο 2009 - 2010 στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Μετά την καταδίκη του δήλωσε την επιθυμία να ζει πλέον ως γυναίκα με το όνομα Chelsea Elizabeth. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει κάνει προσπάθειες να μεταφερθεί από τις στρατιωτικές φυλακές σε πολιτικές αλλά έχει συναντήσει εμπόδια. Πέραν του ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας να παραμένει στον έλεγχο του υπουργείου άμυνας, κρίθηκε επίσης από τα δικαστήρια οτι θα διατρέξει κίνδυνο αν μεταφερθεί.

Από την πλευρά του στρατού πάντως ανακοινώθηκε πως θα του επιτρέψουν περιορισμένες ενέργειες αλλαγής φύλου που περιλαμβάνουν το να του επιτρέψουν να φοράει κάποια γυναικεία εσώρουχα και ενδεχομένως να λάβει κάποια θεραπεία ορμονών.

Ερωτήματα γεννούνται για το πως μπορεί ο στρατός των ΗΠΑ να χειριστούν το θέμα. Σε ποιό επίπεδο θα επιτρέψει τις θεραπείες του Manning και πότε θα του επιτραπεί η μεταφορά σε γυναικείες φυλακές από τις αντρικές όπου βρίσκεται τώρα.

Ο Manning δεν μπορεί να απολυθεί από τον στρατό των ΗΠΑ πριν εκτίσει την ποινή φυλάκισης 35 ετών που του έχει επιβληθεί.