Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αποχωρεί ο Steve Jobs από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple.

Μετά από μια πολυτάραχη πορεία στην εταιρεία, της οποίας υπήρξε ο ίδιος συνιδρυτής το 1976, ήρθε η στιγμή που ο Steve Jobs αποφάσισε να αποχωρήσει από τα ηνία της. Ο ίδιος δήλωσε στην επιστολή παράιτησής του πως "Έχω πάντα πει ότι αν ποτέ έρθει η ημέρα που δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα το μάθετε από μένα πρώτοι. Δυστυχώς ήρθε αυτή η μέρα".

Ο 55χρονος, που από πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο στέλεχος των τελευταίων είκοσι ετών στις ΗΠΑ, πέρασε δύσκολες στιγμές στην ίδια του την εταιρία όταν στα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν εκδιώχθηκε από αυτήν για να επιστρέψει το 1997...
όταν η Apple διένυε την χειρότερή της περίοδο. Με τις ηγετικές του ικανότητες, το όραμα και την καινοτομία κατάφερε όχι μόνο να ορθοποδήσει την εταιρεία αλλά και να αποσπάσει (έστω και για λίγο διάστημα) τον τίτλο της εταιρείας με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, ξεπερνώντας την εταιρεία πετρελαίων Exxon.

Η Apple στην πραγματικότητα δεν κατασκευάζει προϊόντα που είναι καλύτερα από άλλα, όμως έχει καταφέρει να δώσει στα προϊόντα της μια "αύρα" όπως κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

Η μετοχή της Apple έπεσε κατά πολύ σε όλες τις αγορές μετά την ανακοίνωση του Steve Jobs. Μια αναμενόμενη αντίδραση σε μια αναμενόμενη ανακοίνωση.

Ο Steve Jobs είχε από τις 17 Ιανουαρίου ουσιαστικά αποσυρθεί λόγω του καρκίνου που αντιμετωπίζει και είχε προκαλέσει έκπληξη η παρουσία του σε συνέντευξη τύπου στο San Francisco τον Μάρτιο όταν παρουσιάστηκε το νέ μοντέλο του Ipad.

Θα συνεχίσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ενώ τα ηνία ως διευθύνων συμβουλος θα αναλάβει το νούμερο δύο της εταιρείας, Tim Cook. Την υποστήριξη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του έσπευσε να ανακοινώσει το διοικητικό συμβούλιο της Apple.