Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τεράστιες υπεραξίες οι πατέντες των Ericsson και Nokia



Σε μια εποχή μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων όπως η πρόσφατη εξαγορά της Motorola από την Google και η φημολογούμενη εξαγορά της Sony - Ericsson από την Amazon και μετά από σειρά ετών με διαμάχες κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική για την κυριότητα τεχνολογιών και πατεντών, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτές οι πατέντες για τις εταιρείες.

Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Motorola από την Google η αγορά αναρωτήθηκε αν αποσκοπούσε η κίνηση αυτή στην, για δεύτερη φορά, προσπάθεια της Google να μπει στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας ή αν απλά αποσκοπούσε στην απόκτηση ...
των δικαιωμάτων από τις πατέντες που έχει στην κατοχή της η Motorola. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όλα δείχνουν πως η Google θέλει να καταφέρει αυτό που με μεγάλη επιτυχία έχει κάνει η Apple. Να ελέγξει όλη την αλυσίδα από το λειτουργικό σύστημα (η Google έχει αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα Android που απευθύνεται σε φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα) μέχρι και την συσκευή που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Όμως, στην περίπτωση της Ericsson μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Η Ericsson κατέχει 27.000 εγκεκριμένες παγκόσμιες πατέντες οι οποίες με μια μέση αξία στο μισό εκατομμύριο ευρώ αξίζουν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό την στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι λίγο κάτω από τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πατέντες που κατέχει η Ericsson αναλογούν σε περισσότερο από το μισό της αξίας της εταιρείας.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στον ανταγωνιστή της Ericsson, την Nokia. Η Nokia κατέχει πάνω από 30.000 παγκόσμιες πατέντες.  Με μια μέση αξία άνω των 300.000 ευρώ για κάθε πατέντα ανέρχεται η αξία του συνόλου τους σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αριθμός μεγαλύτερος από το μισό της αξίας όλης της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Λέγεται πως αυτός είναι ένας λόγος που ανέβηκε η μετοχή της Nokia όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Motorola από την Nokia. Πολλοί πιστεύουν πως η Microsoft επιθυμεί να αγοράσει την Nokia και αν αναλογιστεί κανείς την αξία των πατεντών μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως η εξαγορά αυτών καθαυτών των δραστηριοτήτων της εταιρείας θα ήταν μια "φτηνή" υπόθεση.