Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κύμα παραιτήσεων στο Wikileaks

Η ιστοσελίδα Wikileaks που συζητήθηκε ιδιαίτερα πολύ το 2010 μετά τις διαρροές δεκάδων χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ περνάει από ότι φαίνεται σημαντική εσωτερική κρίση.

Σύμφωνα με την έγκυρη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Wired.com όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδρυτής του Julian Assange αποφάσισε μόνος του να διαπραγματευτεί με ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία την προώθηση των νέων αποκαλύψεων που προτίθεται να κάνει. Οι συμφωνές που επεδίωξε θα ήταν ανάλογες με αυτές που έκανε στην προηγούμενη διαρροή συντονίζοντας τις New York Times, The Guardian και Der Spiegel σε μια ταυτόχρονη δημοσιοποίησή της.  Έτσι αναμένεται να διαρρεύσουν 392.000 απόρρητα έγγραφα στις 18 Οκτωβρίου.

Η πιό ηχηρή αποχώρηση είναι αυτή του Daniel Domscheit-Berg ο οποίος αποτελούσε τον εκρπόσωπο του Wikileaks στην Γερμανία χρησιμοποιώντας το όνομα Daniel Schmitt. Σε έναν διάλογο μέσω chat που είχε με τον Assange τον κατηγόρησε πως η συμπεριφορά του έχει αρχίσει να γίνεται αυταρχική.

Ο διάλογος διέρρευσε στο Wired.com και σε κάποια στιγμή έχει ως εξής:

Domscheit-Berg: "Δεν είσαι ο θεός κανενός. Και δεν καλύπτεις καν τον ρόλο σου ως ηγέτης αυτή την στιγμή. Ένας ηγέτης επικοινωνεί και δημιουργεί εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Συμπεριφέρεσαι σαν κάποιος ευτοκράτορας ή δουλέμπορος"

Assange: "Απομακρύνεσαι για έναν μήνα με άμεση ισχύ. Αν θέλεις να κάνεις τα παράπονά σου θα εισακουστείς την Τρίτη"

Ο Domscheit-Berg ανακοίνωσε την παραίτησή του στην εφημερίδα Der Spiegel και αμέσως μετά ακολούθησαν ένας από τους σημαντικότερους προγραμματιστές του και ένας 25-χρονος φοιτητής από την Ισλανδία με το όνομα Herbert Snorrason που έιχε αναλάβει την διαχείρηση του εσωτερικού συστήματος chat.

Πέρα από την ένσταση του Domscheit-Berg για τις παρασκηνιακές κινήσεις του Assange, ο Snorrason ανέφερε πως είναι πολύ βιαστικό να γίνει η διαρροή που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος γαι να ερευνηθούν όλα τα έγγραφα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο στρατιώτες και πληροφοριοδότες στις εμπόλεμες περιοχές. Ο ίδιος λέει πως και στην τελευταλια διαρροή των πάνω από 70.000 εγγράφων που έγινε νωρίτερα φέτος τελικά δεν είχε γίνει ικανοποιητικός έλεγχος.