Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Εμπλοκή της Microsoft σε σκάνδαλο στην Ρωσία

Η New York Times αποκαλύπτει σήμερα πως η Microsoft "διευκολύνει" πρόθυμα την κυβέρνηση της Ρωσίας στο κυνήγι της εναντίων αντικαθετωτικών οργανώσεων.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται συνέχεια επιδρομές της αστυνομίας σε οργανώσεις που, κατά την κυβέρνηση της Ρωσίας, έχουν αντικαθεστωτική δράση και στρέφονται εννατίον της κυβέρνησης. Στις επιδρομές αυτές κατάσχονται και υπολογιστές με την πρόφαση πως χρησιμοποιούνται πειρατικές εκδόσεις του λογισμικού της Microsoft και έτσι η τελευταία παρέχει τους δικηγόρους της για να στοιχειοθετήσει την παρανομία και να νομιμοποιήσει την κατάσχεση.



Η πιο πρόσφατη επιδρομή έγινε νωρίτερα αυτό το έτος στην οργάνωση Baikal Environmental Wave που εναντιώνεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει μια μονάδα χαρτοποιίας η οποία έκλεισε παλιότερα επειδή κατηγορήθηκε πως μολύνει την λίμνη Baikal, μια λίμνη που υπολογίζεται πως έχει το 20% της συνολικής ποσότητας γλυκού νερού παγκοσμιώς.

Σύμφωνα με την New York Times, η Microsoft είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει αφού σε άλλη περίπτωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές δραστηριότητες στην χώρα.

Η Baikal Environmental Wave πάντως δήλωσε πως έχει συνειδητά επιλέξει να χρησιμοποιεί μόνο νόμιμο λογισμικό ώστε να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις.

Κατά της Microsoft έχει ταχθεί έντονα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα The Moscow Helsinki Group προκαλώντας μεγάλα προβλήματα για την εταιρεία στις ΗΠΑ.