Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Το 65% των χρηστών του διαδικτύου έχουν πέσει θύμα απάτης

Η εταιρεία ασφαλείας δεδομένων Symantec έδωσε στην δημοσιότητα την αναφορά "Norton Cybercrime Report: The Human Impact" όπου παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την απάτη στον κυβερνοχώρο και την την αντιμετώπισή της από τους χρήστες.

Έτσι για παράδειγμα λέει πως σχεδόν τα δύο τρίτα των χρηστών (65%) έχει πέσει θύμα απάτης τουλάχιστον μια φορά. Από αυτούς το 58% νοιώθει θυμωμένος ενώ το 51% είπε πως ενοχλήθηκε και το 40% ομολογεί πως εξαπατήθηκε.

Το 80% των χρηστών του διαδικτύου δεν πιστεύει πως θα ανακαλυφθούν αυτοί που πραγματοποιούν τις απάτες ενώ μόνο το 3% πιστεύει πως δεν πρόκειται να πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Μόνο το 51% των χρηστών λέει πως θα δεν θα άλλαζε την διαδικτυακή του συμπεριφορά αν πέσει θύμα απάτης ενώ το 44% των θυμάτων δεν δήλωσαν την απάτη στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Joseph LaBrie, καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Loyola Marymont παρομοίασε την απάτη στο διαδίκτυο με μια εξαπάτηση σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτου. Αν δεν γνωρίζεις πολλά για τα αυτοκίνητα τότε δεν διαφωνέις με τον μηχανικό. Απλά συναινείς και αποδέχεσαι την κατάσταση ακόμα και αν είναι άσχημη εμπειρία.

Κατά μέσο όρο παίρνει 28 ημέρες για να διελευκανθεί κάποια απάτη στο διαδίκτυο και κοστίζει περίπου 334 δολάρια. Το 28% των θυμάτων είπε πως η μεγαλύτερη ενόχληση από την απάτη ήταν ο χρόνος που πήρε η διελεύκανσή της.

Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απάτες συνήθως υποκλέπτουν μικρά ποσά ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Η ίδια αναφορά λέει πως σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες στο διαδίκτυο δεν θεωρούν πως είναι παράνομο να κατεβάζει κάποιος ένα τραγούδι, κάποιο άλμπουμ ή μια ταινία ενώ το 34% θεωρούν πως δεν είναι κακό να κυτάξει κάποιος κρυφά τα email ή το ιστορικό πλοήγησης στο διαδίκτυο κάποιου άλλου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας επείδή θεωρούν πως είναι πολύ περίπλοκο. Όμως όλοι μπορούν να κάνουν κάποια απλά πράγματα όπως για παράδειγμα να έχουν εγκατεστημένες τις πιό πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού προστασίας του υπολογιστή (antivirus).