Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Συνεργάτης του Wikileaks υπό κράτηση στα σύνορα

Ο Jacob Appelbaum τέθηκε υπό κράτιση στο αεροδρόμιο Newark στο New Jersey τέθηκε υπό κράτηση από πράκτορες των ΗΠΑ όταν έφτανε από την Ολλανδία με προορισμό το Las Vegas όπυ θα συμμετείχε σε συνέδριο hackers.

Ο Applebaum είναι κάτοικος Seattle και είναι προγραμματιστής στο TOR project, ένα project που έχει στόχο την ανωνυμία στο διαδίκτυο και μεσώ του οποίου μπορεί κάποιος να πλοηγείται ανώνυμα στις διάφορες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Applebaum, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο την Πέμπτη το πρωί τον πλησίασε η αστυνομία του αεροδρομίου και, λέγοντάς του πως έχει επιλεγεί τυχαία, τον οδηγήσανε σε ένα δωμάτιο όπου τον ανακρίνανε.

Οι αρχές φωτογραφίσανε οτι απόδειξη υπήρχε στην βαλίτσα του και ελέγξανε το laptop του. Επίσης του κάνανε ερωτήσεις όπως την άποψή του για τους πολέμους στο Ιρακ και το Αφγανιστάν, ποιά είναι η σχέση του με το Wikileaks και που βρίσκεται τώρα ο ιδρυτής και διαχειριστής του Wikileaks Julian Assange. Ο Appelbaum αρνήθηκε να απσντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις χωρίς παρουσία δικηγόρου. Επίσης δεν του επετράπη να πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική κλήση που ήταν διακίωμά του.