Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το USB 3.0 είναι εδώ

Από φέτος έχει αρχίσει να διατίθεται στην αγορά η επόμενη έκδοση του δημοφιλούς USB, η έκδοση 3.0. Η νέα αυτή έκδοση υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις σε ταχύτητες και στην διαχείρηση ενέργειας.

Κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά του είναι:

Είναι πολύ γρήγορο. Το USB 3.0 υπόσχεται ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 3.2 με 4 gigabits το δευτερόλεπτο. Αυτό το κάνει περίπου 10 φορές ταχύτερο από τον προκάτοχό του και συγκρίσιμο με τις ταχύτητες που παρέχουν σήμερα σειριακές συνδέσεις όπως π.χ. το e-SATA. Είναι πλήρως αμφίδρομη η σύνδεση πλέον, που σημαίνει πως μπορεί να στέλενι και να λαμβάνει δεδομένα ταυτόχρονα.

Είναι συμβατό προς τα πίσω. Με λίγα λόγια μπορεί να δέχεται και συσκευές που είναι κατασκευασμένες με USB. 2.0, απλά οι ταχύτητες θα είναι αυτές της προηγούμενης έκδοσης.

Κάνει έξυπνη διαχείριση ενέργειας. Αυξάνει την τροφοδοσία που μπορεί ν παρέχει μέσα από την σύνδεσή του κατά 50% σε 150 milliampere. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, ούτε πως θα προκαλεί την μπαταρία ενός laptop να "τελειώνει" πιο γρήγορα. Απλά, αντί να τροφοδοτεί συσκευές συνεχώς με ρεύμα, ακόμα και αν αυτές δεν λειτουργούν συνέχεια, το USB 3.0 βάζει τις συσκευές σε κατάσταση idle όταν αυτές δεν κάνουν κάτι, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση.

Το USB 3.0 δεν υποστηρίζεται ακόμα απο τα λειτουργικά συστήματα. Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν τα Linux να το υποστηρίζουν. Η Microsoft δεν το υποστηρίζει ακόμα στα Windows αλλά φημολογείται πως θα περιλαμβάνεται στο SP1 των Windows 7. H Ιντελ den pröokeitai na to yposthröijei möexri to 2011.