Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

H πολυαναμενόμενη ομιλία του Julian Assange στην HOPE 2010 μεταδόθηκε ηχογραφημένη

Ένα από τα πιό ενδιαφέροντα σημεία της HOPE 2010 (Hackers On Planet Earth), ένα συνέδριο που πραγμαοτποιείται κάθε δύο χρόνια στην Νέα Υόρκη, ήταν η αναμενόμενη παρουσία και ομιλία του Julian Assange. O Assange είναι ένας Αυστραλός hacker που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο κυρίως στις αρχές των ΗΠΑ, όπου οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να τον ανακρίνουν.

Ο Assange θεωρείται ο άνθρωπος πίσω απο το wikileaks που έχει επανειλλημένως διαρρεύσει στοιχεία που αποκαλύπτουν γεγονότα με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Κάποια πράγματα που έχει αποκαλύψει είναι η αναφορά Minton σχετικά με τοξικά απόβλητα που αποσύρονται στις θάλασσεσ της Ακτής Ελεφαντοστού στην Αφρική, την αποκάλυψη όλων των δεδομένων και κειμένων των αρχών μέσω pagers κατά το 24ωρο πριν και μετά την δολοφονική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 9/11. Η πιο γνωστή παρέμβαση του Wikileaks είναι όμως το επονομαζόμενοCollateral Murder video που αποκαλύπτει την δολοφονία από ελικόπτερο Apache στο Ιρακ διάφορων Ιρακινών, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφων του Reuters, σε μια φαινομενικά αποστολή ρουτίνας.

Την ηχογραφημένη ομιλία του Assange παρουσίασε ένας επίσης διάσημος στον χώρο τον hackers. Συγκεκριμένα ο Jake Appelbaum οποίος είναι εκπρόσωπος του project ανωνυμίας στο internet με την ονομασία Tor. To Tor είναι ένα project που επιτρέπει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο χωρίς να αποκαλύπτονται στοιχεία του χρήστη όπως η ΙΡ διεύθυνσή του ή από που έχει συνδεθεί.

Σχετικά με το wikileaks αποκαλύφθηκαν κάποια στοιχεία κατά την συζήτηση. Ο Appelbaum είπε πως απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα στο Wikileaks και συμπεριλαμβάνει τεχνικούς, κρυπτογράφους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόροι. Δήλωσε όμως πως δεν γνωρίζει ούτε ποιοί είναι και πού βρίσκονται.

Μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει είναι η ενεργός υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Ισλανδίας για το ΙΜΜΙ (the Icelandic Modern Media Initiative), οργανισμός που εργάζεται στενά με το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ώστε να μετατρέψει την Ισλανδία στην πιο ασφαλή παγκοσμίως χώρα για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ομιλίας και δημοσιογραφίας.

O Applebaum αρνήθηκε την φήμη πως ο στρατιώτης Bradley Manning βρίσκεται πίσω από την διαρροή στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks και ήδη συλλέγεται ένα ποσό ύψους $200.000 για την υπεράσπισή του.

Ο Applebaum δεν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία του και αποχώρησε από το συνέδριο με την συνδρομή προσωπικού ασφαλείας.