Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Το ChatRoulette δεν είναι τόσο ανώνυμο όσο φαίνεται

Όταν ο 17χρονος Andrey Ternovsky δημιουργούσε τοπ Chatroulette, δεν είχε υπολογίσει τον αριθμό των ανθρώπων με "ιδιαίτερες" διαθέσεις στο διαδίκτυο. Επίσης είχε την πρόθεση να είναι ανώνυμη η πρόσβαση στην υπηρεσία του.

Το μόνο που χρειάζεταιο κανείς για να μπει στο chatroulette είναι να ενεργοποιήσει την webcamera και να κάνει είσοδο στο www.chatroulette.com. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί η πρώτη τυχαία video camera. Αν δεν αρέσει το θέαμα, απλά πατάει ο χρήστης το next και εμφανίζεται η επόμενη.

Όλα είναι φαινομενικά ανώνυμα και ασφαλή. Όμως δεν είναι έτσι. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Colorado και το McGill δημοσίευσαν μια έρευνα όπου δείχνουν πως είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί ένας χρήστης του Chatroulette. Το σύστημα του Chatroulette χρησιμοπιεί τις διευθύνσεις ΙΡ των χρηστών για να τους συνδέσει. Η διεύθυνση αυτή μπορεί να εντοπιστεί με IP mapping υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το chat στο facebook και συγκρίνοντας φωτοογραφίες κατάφεραν οι ερευνητές να εντοπίσουν χρήστες του chatroulette.