Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εξιχνιάστηκε η μεγαλύτερη επίθεση χάκερ στον κόσμο

Επί πέντε χρόνια δρούσε ένας χάκερ ή μια ομάδα χάκερ εισβάλλοντας σε υπολογιστές και servers κάποιων από τους πιό ισχυρούς του κόσμου. Η διαφορά με τις συγκεκριμένες εισβολές σε σχέση με άλλες επιθέσεις χάκερ είναι πως δεν είχαν σκοπό να χαλάσουν κάτι ή να παραποιήσουν κάποια ισοσελίδα. Η πρόθεση ήταν να παρακολουθούν και να κλέβουν σημαντικές πληροφορίες.

Τους χάκερ ανακάλυψε η εταιρεία ασφαλείας δεδομένων McAfee και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θύματα υπήρξαν...
ο ΟΗΕ, η Ολυμπιακή Επιτροπή, πολλές κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ) όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση του ΟΗΕ η επίθεση έγινε στο σύστημα που έχει στην Γενέυη. Οι χάκερ τοποθέτησαν έναν ιό το 2008 οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνέλεγε μυστικές πληροφορίες. Τ ίδιο συνέβη και σε πολλούς οργανισμούς και εταιρείες. Δεν είναι γνωστό το πώς χρησιμοποιήθηκε όλη η υποκλαπήσα πληροφορία αλλά σίγουρα ο κάτοχος των πληφοριών αυτών είιχε ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με τεράστια οικονομικά οφέλη.

Η McAfee ανακάλυψε τις επιθέσεις τον Μάρτιο μετά από έλεγχο σε κάποιον server. Συνεχίζοντας να το ερευνά ανακάλυψεπως οι επιθέσεις αυτές διαρκούσαν μέχρι και 28 μήνες χωρίς να γίνουν αντιληπτές. Η παλαιότερη επίθεση εντοπίστηκε ήδη από το 2006.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιός βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αλλά όλων τα μάτια έχουν στραφεί προς την Κίνα μιας και υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν εκεί. Το γεγονός αυτό δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα αφού είνια γνωστό πως η Κίνα χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.