Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αυτά είναι τα πιό πλούσια στελέχη στον χώρο της πληροφορικής...



Είναι πάρα πολλοί αυτοί που δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες υλοποιώντας ιδέες που είχαν εφαρμογή στον χώρο της πληροφορικής. Οι δύο πιo γνωστοί είναι μάλλον ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις νέες αυτές εταιρείας αποκομώντας και αυτοί με την σειρά τους πολύ μεγάλες περιουσίες.

Διαβάστε ποιοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιό πλούσιων στελεχών:

1. Larry Ellison, διευθύνων σύμβουλος της Oracle
Περιουσία: 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια


Ο Larry Ellison είναι μακράν το πλουσιότερο στέλεχος εταιρείας στον χώρο των εταιρειών τεχνολογίας. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 11.5 δισεκατομμυρια δολάρια πέρυσι όταν η μετχή της Oracle ανέβηκε κατα 30%, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Στον Ellison ανήκει επίσης και το 52% της εταιρείας λογισμικού Netsuite.  Στην περιουσία του συμπεριλαμβάνονται πολλά ιστιοπλοικά σκάφη, σπορ αυτοκίνητα και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Η ζωή του πάντως δεν ήταν πάντα εύκολη μιας και τον εγκατέειψε η μητέρα του όταν ήταν μικρόις ενώ αναγκάστηκε να εγκαταλέιψει το πανεπιστήμιο για να εργαστεί. Όπως λ΄΄ει ο 65 χρονος σήμερα Ellison, "είχα όλα αυτά τα μειονεκτήματα που απαιτούνται για να πετύχει κάποιος.

2. Larry Page, διευθύνων σύμβουλος στην Google
Περιουσία: 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια


Ο σνυιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Google δεν έχει την ίδια διάθεση επίδειξης όσο ο Ellison παρότι σίγουρα έχει την οικονομική δυνατότητα με τα 19,8 δισεκατομμυρίων περιουσία που έχει. Η αύξηση της μετοχής της εταιρείας που διευθύνει τον έκανε κατά 5.5 δισεκατομμύρια πλουσιότερο φέτος. Πέρα από την τεράστια επιτυχία της μηχανής αναζήτησης του Google, από φέτος είναι στραμμένα τα μάτια και στο λειτουργικό Android για κινητά τηλέφωνα που έχει εμφανιστεί πολύ δυναμικά στην αγορά. Ο Page ανέλαβε πρ΄΄οσφατα και πάλι την θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά από δέκα χρόνια, αντικαθιστώντας τον Eric Schmidt.

3. Jeff Bezoz, διευθύνων σύμβουλος στην Amazon
Περιουσία: 18 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon κατάφερε τον τελευταίο χρόνο να αυξήσει κατά 5.8 δισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία του αφού η μετοχή της εταιρίας που διευθύνει ανέβηκε κατά 50%. Την εταιρεία την ίδρυσε το 1994 αλλά κατάφερε να την κάνει κερδοφόρα μόλις το 2001. Από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο την έχει εξελίξει σε ένα διαδικτυακό κατάστημα που πουλάει σχεδόν τα πάντα. Επίσης είναι κατασκευαστείς του δημοφιλούς Kindle για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Επίσης παρέχει υπηρεσίες μουσικής και ταινιών ενώ έχει και υπηρεσίες cloud.

4. Michael Dell, διευθύνων σύμβουλος της Dell
Περιουσία: 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια


Η περιουσία του Michael Dell αυξήθηκε κατά 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι ως αποτέλεσμα μιας πολύ καλής χρονιάς, με 5% ανάπτυξη, μετά από μερικά άσχημα χρόνια. Ο Dell επέστρεψε στην θέση του διευθύνοντως συμβούλου το 2007 με σκοπό να επαναφέρει την εταιρεία στις καλές της μέρες. Έτσι ξεκίνησε αναδιοργανώσεις μεγάλης κλίμακας και προσέλαβε νέα στελέχη από την αγορά, καταφέρνοντας να προωθήσει πολλά νέα προϊόντα στην αγορά. Το 2009 εξαγόρασε την Perot Systems έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να διευρύνει την γκάμα των υπηρεσιών της

2. Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος Microsoft
Περιουσία: 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια


Η περιουσία του διευθύνοντως συμβούλου της μεγαλύτερης εταιρείας  software, Microsoft, αύξησε την περιουσία του πέρυσι κατά 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια., κυρίως πουλώντας μεγάλο μέρος των μετοχών του στην εταιρεία, γαι προσωπικούς και φορολογικούς λόγους. Ο  Ballmer έχει καταφέρει να διατηρήσει με επιτυχία στην αγορά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως τα Bing, Xbox Kinect kαι Windows 7. Όμως η εταιρεία βρίσκεται πίσω στα smarthpnoes και τα touchpads, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το bonus του για το 2010.

6. Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος Facebook
Περιουσία: 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια


Στα 26 του ο Mark Zuckerberg εχει καταφέρει να μπει πολύ δυναμικά στην ίδια λίστα έχοντας ιδρύσει το Facebook και διοικώντας πλέον με μεγάλη επιτυχία την επιχείρηση. Έχει καταφέρει να μεγαλώσει την περιουσία του αντλώντας μεγάλες επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Goldman Sachs, ανεβάζοντας την αξία της εταιρείας στα εκτιμώμενα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο από τις διαφημίσεις στο δεξί μέρος της ιστοσελίδας απεκόμησε 1.86 δισεκατομμύρια το 2010, μια αύξηση κατά 86% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

7. Steve Jobs, διευθύνων σύμβουλος της Apple
Περιουσία: 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια


Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο Steve Jobs αποτελεί γκουρού δημιουργίαςτης εταιρείας και ταυτόχρονα επιχειρηματική διάνοια. Την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει πολλούς τομείς που έχουν να κάνουν άμεσα με την καθημερινότητά μας. Τους προσωπικούς υπολογιστές, τις υπηρεσίες μουσικής, τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές αφής (touchpads). Με τον τρόπο αυτόν έχει παράλληλα δημιουργήσει έναν "στρατό" από φανατικούς φίλους της εταιρείας και των προϊόντων της. Μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από την διανομή μουσικής και από τις φορητές συσκευές (iPod και iPad). Η μετοχή της Apple ανέβηκε κατά 80% πέρυσι και τον Μάϊο πέρυσι κατάφερε να περάσει μπροστά από την Microsoft ωε η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία. Παρόλα αυτά, η περιουσία του Steve Jobs προέρχεται μόνο κατά το ήμισυ από την Apple αφού είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney με μετοχές εκεί αξίας περίπου 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

8 Marc Benioff, διευθύνων σύμβουλος στην Salesforce
Περιουσία: 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο Mark Beniof ίδρυσε την Salesforce το 1999 με όνειρο να μεταφέρει τα διοικητικά συστήματα των επιχειρήσεων και τα συστήματα διαχείρησης πελατών στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαν οι επιχειρήσεις πολύ ευέλικτα συστήματα σε πολύ καλές τιμές. Η ιδέα που έριξε τότε να σταματήσει το λογισμικό να υπα΄ρχει όπως το γνωρίζαμε και να το μεταφέρει στο διαδίκτυο προβλημάτισε πολλούς. Υπήρξε κατά κάποιον τρόπο ο προπομπός που άνοιξε την πόρτα σε κολοσσούς όπως η Google. Πέρυσι διπλασιάστηκε η αξία της μετοχής και ο τζίρος αυξήθηκε κατά 27% σε 1.6 δισεκατομμύρια, κάνοντας τον Benief να προμηνύει πως στον επόμενο ισολογισμό ο τζίρος θα έχει ξεπεράσει τα 2 δις. Ο Benief πάντως δεν κρατάει όλα του τα έσοδα αλλά είναι γνωστός και για το ευεργετικό του έργο.