Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

H μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που έχει γίνει ποτέ, από το Wikileaks

Το Wikileaks ξαναχτύπησε, αυτή την φορά με μια εντυπωσιακή διαρροή σχεδόν 400.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την ανάρτηση πριν περίπου έναν χρόνο ενός video με την ονομασία "collateral murder" όπου φαίνεται η δολοφονία άμαχου πληθυσμού στο Ιράκ από ελικόπτερο των συμμαχικών δυνάμεων και μετά την δημοσίευση τον Ιούλιο 70.000 στρατιωτικών εγγράφων που περιγράφουν πάνω από 90.000 περιστατικά από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Τα νέα έγγραφα αφορούν στον πόλεμο του Ιράκ και περιλαμβάνουν αναφορές από το 2003 μέχρι το 2009 και αποκαλύπτουν δολοφονίες άμμαχου πληθυσμού, χρήση χημικών όπλων, βασανιστήρια κρατούμενων από τις δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και του Ιράκ (με την συναίνεση των ΗΠΑ) και επίσης αποκαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξε το γειτονικό Ιράν υποστηρίζοντας ενεργά τις δυνάμεις του Ιράκ και τροφοδοτώντας τις με όπλα.


Επισήμως το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ έχει καταδικάσει την διαρροή των εγγράφων όπως έκανε και τον Ιούλιο με την προηγούμενη, μικρότερη, και εκφράζει την ανησυχία πως το Wikileaks με τις πράξεις του θέτει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ και επίσης περίπου 300 Ιρακινούς συνεργάτες των οποίων οι ταυτότητες μπορεί να αποκαλυφθούν.

Τα νέα έγγραφα αποκαλύπτουν πως κατά τα έτη 2003 - 2009 σκοτώθηκαν 66,081 άμμαχοι, αριθμός που είναι κατά 15.000 μεγαλύτερος από την επίσημη εκδοχή της αμερικάνικης κυβέρνησης. Ο Julian Assange, ιδρυτής και διαχειριστής της ιστοσελίδας Wikileaks, δήλωσε στο Al Jazeera πως τα έγγραφα που έχει αναρτήσει παρέχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για 40 λανθασμένες δολοφονίες που θα πρέπει να εκδικαστούν ως εγκλήματα πολέμου.

Υπάρχουν στοιχεία για αναίτιες δολοφονίες σε σημεία ελέγχου που συχνά γίνονταν μόνο και μόνο επειδή οι συμμαχικές δυνάμεις δεν μιλούσαν αραβικά και έτσι σκότωναν κατά βούληση με βάση υποψία πως μπορεί κάποιος να αποτελεί κίνδυνο. Σε κάποια περίπτωση αναφέρεται πυροβολισμός προς αυτοκίνητο στο οπίο επέβαινε μια οικογένεια με αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας και του παιδιού.

Επίσης σε άλλο περιστατικό οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανατίναξαν ολόκληρο κτίριο με αμμάχους επειδή υπήρχε κάποιος ύποπτος στην ταράτσα. Το 2007 δολοφόνησαν δύο ύποπτους ιρακινούς από ελικόπτερο Appache ακόμα και όταν οι ιρακινοί έκαναν σήμα πως παραδίνονται. Η αναφορά σε αυτή την περίπτωση απλά καταγράφει πως δεν είναι δυνατόν να παραδοθούν προς το ελικόπτερο και έτσι παρέμεναν ως κίνδυνος.

Στα έγγραφα αναφέρονται και πολλοί βασανισμοί κρατουμένων από τις συμμαχικές δυνάμεις αλλά και από τις φίλιες ιρακινές. Οι βασανισμοί δεν ερευνήθηκαν ποτέ με το σχόλιο "δεν χρείζει περεταίρω έρευνας".

Μια από τις πιό σημαντικές πληροφορίες που προκύπτουν από τα έγγραφα είναι η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και την ενεργή υποστήριξη των Σιιτών εξτρεμιστών στο Ιράκ. Το Ιράν παρείχε όπλα στο Ιράκ και πολλές φορές έστελνε τους Φρουρούς της Επανάστασης, μια επίλεκτη στρατιωτική μονάδα, για συγκεκριμένες αποστολές εναντίων των συμμαχικών δυνάμεων.

Όπως και τον Ιούλιο, το Wikileaks συντόνισε την δημοσίευση των εγγράφων στην ιστοσελίδα του με ταυτόχρονη δημοσίευση σε έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι είχε παραδώσει νωρίτερα τα έγγραφα στις New York Times, The Guardian, την γερμανική Der Spiegel και την γαλλική Le Monde.