Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

H Nότιος Κορέα μπλοκάρει το Twitter της Βόρειας Κορέας

Έναν μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του επίσημου "καναλιού" της στο Youtube, η Βόρειος Κορέα έκανε είσοδο την προηγούμενη εβδομάδα και στο Twitter. Ο λογαριασμός της έχει το όνομα @Uriminzok (στο YouTube λέγεται Uriminzokkiri) και σημάινει περίπου "Οι άνθρωπί μας/ Το έθνος μας".

Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας απέκτησε 9.000 followers παρότι έχει κάνει μόνο 36 αναρτήσεις.


Το περιεχόμενο των αναρτήσεων αποσκοπούν στην προπαγάνδα, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να το χαρακτηρήσει παράνομο και να μπλοκάρει την πρόσβαση.Είναι πάντως αξιοσημείτωτο πως επέλεξε να μπολοκάρει τον συγκεκριμένο λγαριασμό μόνο και όχι την συνολική πρόσβαση στο Twitter όπως έχει κάνει η Κίνα, όπως έκανε το Πακιστάν (πρόσφατα επέτρεψε και πάλι την χρήση του) ή όπως απειλεί πως θα κάνει το Ιράν μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις πρόσφατες εκλογές στην χώρα.

Η Νότια Κορέα εμποδίζει την πρόσβαση σε άλλες 64 ιστοσελίδες που ανήκουν στην κυβέρνηση ή σε οργανισμούς της Βόρειας Κορέας.

Προβληματισμοί έχουν πάντως δημιουργηθεί για τον λόγο που η Βόρειος Κορέα κάνει αυτό το ψηφιακό άνοιγμα την στιγμή που δεν επιτρέπει στους περίπου 24 εκατομμύρια πολίτες της να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι προφανές πως δεν απευθύνεται στους κατοίκους της χώρας αλλά ενδεχομένως προσπαθεί να προσελκύσει υποστηρικτές από Νότια Κορέα και από άλλες χώρες.