Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ο ύποπτος για την διαρροή στο Wikileaks είχε αναρτήσει αμφιλεγόμενο video στο YouTube το 2008

Ο ύποπτος για την διαρροή απόρρητων πληροφοριών στο Wikileaks, Bradley Manning, είχε ήδη από το 2008 δείξει δείγματα πως δεν έχει αναστολές στο να δημοσιεύει πληροφορίες που δεν θα έπρεπε.

Όταν ήταν μόλις 16 εβδομάδες στην εκπαίδευσή του στις μυστικές υπηρεσίες είχε αναρτήσει ένα video στο YouTube στο οποίο έδειχνε τους χώρους οπου κοιμάται αυτός και οι συνάδελφοί του. Ήταν ένα video που απευθυνόταν στην οικογένειά του και για αυτό η υπηρεσία του δεν έλαβε μέτρα πέρα από μια επίπληξη. Όμως, πέρα από τους χώρους που έδειχνε, έλεγε και πολλά για την εκπαίδευσή του που δε θα έπρεπε. Το γεγονός έγινε γνωστό στην υπηρεσία του όταν 25 συνάδελφοί του τον καταγγείλανε τον Ιούλιο του 2008.

Η εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας, Tanja Linton, δήλωσε πως τέτοιες εκπαιδεύσεις τις παρακολουθούν νέοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ακόμα τις ιδιαιτερότητες του στρατού και κάποιες στιγμές δεν συμπεριφέρονται όπως πρέπει.

Κάποια στιγμή τον 2009 ο Manning επικοινώνησε με το Wikileaks όταν η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει 500.000 μηνύματα από pagers που αφορούσαν στο 24ωρο της επίθεσης των δίδυμων πύργων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε σε έναν πρώην hacker, τον Adrian Lamo, ο οποίος είχε κάνει γνωριμία μαζί του μέσω chat και τον παρέδωσε στις αρχές.

Ο Manning είπε επίσης στον Lamo πως στα τέλη του 2009 ανακάλυψε ένα video που δείχνει συμμαχικές δυνάμεις να δολοφονούν άμμαχο πληθυσμό στο Ιράκ και πως το έστειλε στο Wikileaks, το οποίο με την σειρά του το δημοσίευσε με τον τίτλο Collateral Murder. Στις αρχές του μήνα κατηγορήθηκε ο Manning για την διοαρροή του συγκεκριμένου video.

Ισχυρίστηκε επίσης πως έχει υποκλέψει καταγραφές 500.000 περιστατικών από τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2004 μέχρι το 2009. Tο Wikileaks δεν έχει επιβεβαιώσει πως ο Manning είναι η πηγή των πληροφοριών του.