Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των παιδιών κάτω από 2 χρονών έχουν κάποιου είδους ψηφιακού αποτυπώματος, όπως για παράδειγμα διαδικτυακό album φωτογραφιών ή ακόμα και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας δεδομένων AVG.
Έρευνα της εταιρείας αποκάλυψε πως το 37% των νεογέννητων παιδιών έχουν "online" ζωή από την στιγμή που γεννιούνται. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών (23%) έχουν ακόμα και τις φωτογραφίες από τους υπέρηχους στο διαδίκτυο, πολύ πριν γεννηθούν, με πρωτοβουλία των γονιών τους.
Η έρευνα δείχνει επίσης πως το 7% των παιδιών με ηλικία κάτω από τα 2 έτη έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και το 5% έχουν προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά και τα δύο έχουν δημιουργηθεί από τους γονείς τους.
Επτά στις δέκα μητέρες είπαν πως το κίνητρο για την ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών τους ήταν η ευκολία στο να τις μοιράσουν με συγγενείς και φίλους.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AVG, JR Smith, είναι στενάχωρο το ότι κάποιος τριαντάρης έχει ένα "ψηφιακό παρελθόν" που εκτείνεται περίπου στα 10 με 15 χρόνια ενώ πολλά παιδιά δημιουργούν μια ψηφιακή παρουσία από την αρχή της ζωής τους και που θα τους ακολουθεί για πάντα.
Ο Smith λέει πως είναι φυσικά απόλυτα κατανοητό να θέλουν οι περήφανοι γονείς να δείξουν φωτογραφίες υων παιδιών τους σε φίλους και γνωστούς, όμως πρέπει να σκέφονται τα εξής πριν αρχίσουν να αναρτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο:
Πρώτα από όλα δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα σε έναν άνθρωπο το οποίο θα το ακολυθεί σε όλη του την ζωή. Τι πληροφορία θέλουν να αναρτήσουν ως ξεκίνημα στην ζωή των παιδιών τους και τι θα πιστέψουν τα παιδιά τους στο μέλλον όταν θα γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό που έκαναν οι γονείς τους.
'Ισως θα πρέπει να επαγρυπνου οι γονείς στην έννοια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μήπως τελικά δεν θέλουν να μοιράσουν τις φωτογραφίες του νεογέννητου παιδιού τους με όλον τον "online" κόσμο?